Big Green Egg in actie

Wat is een kamado barbecue?

13 april 2021 Door Redactie 0
The Bastard Urban Medium Compleet 2020 Kamado

The Bastard Urban Compleet Kamado

Een kamado barbecue is, simpel gezegd, vergelijkbaar met de ronde, kegelvormige houtskoolbarbecue. Terwijl standaard houtskoolbarbecues de vorm hebben van een koepel en gemaakt zijn van metaal, zijn de Kamado’s doorgaans ovaal van vorm en lijken ze veel op een grote urn of zelfs een ei. Dit ontwerp is eigenlijk zo’n 3000 jaar geleden in Japan ontstaan, toen mensen voor het eerst kamado’s gebruikten om rijst te koken en later een grillrooster installeerden voor het grillen en braden van vlees.

Deze barbecue’s werken net als hout gestookte ovens, omdat de dikke zijkanten een hoop warmte kunnen absorberen. Ze zijn ook meestal efficiënter met het gebruik van houtskool en bereiden voedsel gelijkmatiger dan barbecues gemaakt van plaatstaal. Je kunt een kamado barbecue gebruiken om stukken vlees zoals picanha en tomohawk steaks erop te bereiden. Maar je kunt het ook omtoveren in een buitenoven of rookoven.

VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN EEN KAMADO

Er zijn verschillende manieren waarop die hard barbecueërs van een kamado kunnen profiteren. Die lekker in de achtertuin zijn kookervaring in de buitenlucht wil verbeteren.

Veelzijdigheid

Bij kamado barbecues draait alles om veelzijdigheid. Het is niet nodig om drie afzonderlijke kookunits te kopen, want je kunt allemaal op dezelfde grill grillen, roken of bakken. Deze barbecue’s hebben de lekkerste barbecue smaak en het beste van alles is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn. De kamado’s hebben namelijk een simplistisch ontwerp dat de tand des tijds al meer dan 2000 jaar heeft doorstaan.

Smaak

Een lekker stuk vlees op de Big Green Egg

Het zit allemaal in het keramiek! Een betere alternatief voor de metalen houtskool- of gasbarbecue. De kamado geef je gerechten extra smaak en sappigheid. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van houtskool, wat resulteert in een smakelijke rook- en houtskool smaak die klassiek wordt geassocieerd met barbecueën.

Keramische houtskoolbarbecue’s doen ook geweldig werk om het vocht vast te houden van alles wat je erop bereidt. Omdat de lucht stevig is vergrendeld, blijft je vlees malser en sappiger dan op een gewone houtskoolbarbecue. Kamado barbecue’s zoals de Big Green Egg en The Bastard gebruiken echte blokken houtskool in plaats van briketten. barbecueën in kamado stijl zorgt voor een echte rook- en houtskool smaak waar geen as op het vlees komt.

Regelmatige temperaturen

Omdat de kamado’s zo goed geïsoleerd zijn, blijven de temperaturen relatief stabiel gedurende langere tijd in vergelijking met een traditionele houtskoolbarbecue. Er is een leercurve voor het regelen van temperaturen, omdat je met de luchtregelaars moet spelen om de in- en uitstroom van lucht in evenwicht te krijgen. Kortom: meer lucht = meer warmte. Minder lucht = minder warmte.