The Bastard kamado aansteken

Kamado barbecue, hoe gebruik je het

19 april 2021 Door Redactie 0

Een kamado barbecue heeft een iets andere gebruiksaanwijzing dan alle andere barbecue’s. Dit komt doordat het van ander materiaal gemaakt is en omdat er ook nog verschillende tools verwerkt zijn die de andere soorten niet hebben. Daarom zullen wij hier de belangrijkste gebruikstips vermelden.

GEBRUIKSKLAAR MAKEN VAN DE KAMADO BARECUE

Bij het gebruiken van de kamado is het vanzelfsprekend dat je het op een goede plek zet. Of het nou een zelfgemaakte buitenkeuken plaatst of gewoon ergens in de tuin of balkon. Zolang het maar stabiel staat.

Tijd om brandstofbron aan te steken

The Bastard aansteken

The Bastard aansteken

De stukken houtskool lichten in de kamado snel op en zijn klaar voor gebruik in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid houtskool die je gebruikt. Vul het wel voldoende. En mocht je eerder klaar zijn met barbecueën, dan kun je de kolen weer hergebruiken die niet opgebrand zijn. Je hoeft er maar 1 wokkel in te zetten en aan te zetten. Doe wel alle schuifjes open en ook de deksel. Wanneer de wokkel helemaal is uitgebrand, dan pas doe je de deksel dicht. Let er wel op dat je geen chemische aanmaak producten gebruikt, want dit trekt in je kamado en zo ook in je gerechten. En dat zou een enorme zonde zijn.

Temperatuurbereik

In de Big Green Egg en The Bastard kunnen houtskool temperaturen bereiken van wel 700 graden. Dankzij het ontwerp van de Kamado kunnen barbecueërs gedurende langere tijd een constante temperatuur handhaven met veel minder houtskool te verbruiken.

Gelijkmatige verwarming

Net als traditionele gas- of houtskool barbecue, hebben onder andere de Big Green Egg en The Bastard een paar hotspots omdat het vuur lager in de kamado zit, waardoor de keramische wanden worden verwarmd en gelijkmatig over de koepelstructuur worden verdeeld. Warmte komt naar buiten via de bovenkant van de koepel. Deze manier van barbecueën zorgt ervoor dat de bereiding nog sneller gaat en ook beter.

Levensduur

Zolang je je kamado met zorg behandelt (en niet laat vallen van een hoogte waar hij kan barsten), zou hij erg lang mee moeten gaan. Sommigen geven een levenslange garantie op de keramiek, anderen maar een paar jaar. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de keramiek.

Gebruiksgemak

Het efficiënte ontwerp zorgt voor een snelle, eenvoudige branding van de houtskool met een firestarter, of een wokkel. Kamado’s zijn snel op temperatuur en het is gemakkelijk om een ​​constante temperatuur aan te houden. Ook zijn er veel accessoires verkrijgbaar voor de verschillende merken zoals o.a. Big Green Egg, The Bastard en Kamado Joe. Hierdoor wordt barbecueën leuker en gemakkelijker en het resultaat is heerlijk eten!

Schoonmaken

Schoonmaken van de kamado

Het efficiënte ontwerp betekent ook dat er minimaal gereinigd hoeft te worden. Vanwege de efficiëntie van de houtskool verbrandt de as en is schoonmaken heel eenvoudig en niet zo vaak nodig als bij traditionele houtskoolbarbecue. Maak eenvoudig de roosters schoon en borstel de bodem voorzichtig uit. Het keramiek is zelfreinigend, dus gebruik geen staalborstel, deze kan het oppervlak beschadigen.

Een geweldige barbecue voor de winter

Omdat kamado’s zo zijn geconstrueerd dat ze zo’n effectieve isolatie hebben, hebben koude temperaturen niet hetzelfde effect op de binnentemperaturen als bij andere barbecues. Het kan zijn dat je meer houtskool moet gebruiken om je kamado op de gewenste temperatuur te brengen, maar zodra hij die temperatuur bereikt, zal hij het veel beter vasthouden dan een standaard barbecue.

Kun je gewone houtskool gebruiken op een kamado-grill?

Bijna elke kamado fabrikant raadt aan om stukken houtskool te gebruiken in plaats van houtskoolbriketten. Velen van hen verkopen zelfs dure houtskool onder private label. Onze ervaring is dat briketten minder kosten, maar brokken houtskool beter geschikt is voor een kamado. Het kan hogere temperaturen bereiken en het heeft de neiging om ook beter te ruiken tijdens het barbecueën.