Princess Digitale Aerofryer XL 182020 Airfryer

Hoe maak je een airfryer schoon?

20 november 2020 Door Redactie 0

De airfryer is een uitkomst in vele keukens. Je kunt er niet alleen snacks en friet in bakken/frituren. Maar je kunt er lekkere gerechten in bereiden en zelf lekkere cupcakes in bakken. Het is een veelzijdig keukenapparaat. Maar hoe maak je de airfryer na gebruik nou echt goed schoon?

HOE MAAK JE DE AIRFRYER MAND SCHOON​​

Princess Aerofryer XXL 182055 Airfryer

De delen van een airfryer

Het mandje is erg makkelijk schoon te maken. Meestal zijn ze geschikt voor de vaatwasser. Maar het is beter om het met de hand schoon te maken als het toch erg aangekoekt is. Gebruik hiervoor warm water met een afwasmiddel of een milde ontvetter zoals Dasty (te koop bij Wibra). Zorg er wel eerst voor dat je spoelbak leeg is zodat je de pan (opvangbak) van de airfryer erin kunt zetten. Je gaat namelijk hierin het mandje schoonmaken, en de pan wordt ook gelijk schoon. Zorg ervoor dat de pan en mandje volledig afgekoeld is en maak dan het sopje klaar.

Laat het mandje 10 minuten inweken. Haal daarna de etensresten met een zacht afwasborstel of schuurspons weg. Gebruik zachte borstels en schuursponsen om het antiaanbaklaag van de zijkant niet te beschadigen. Keer het mandje hierna om om de onderzijde schoon te maken.

Ben je klaar met het mandje, maak dan het opvangbak op dezelfde manier schoon met hetzelfde sopje en zachte borstel of zachte schuurspons.

Spoel alles goed af en maak het goed droog. Mocht je mandje een niet zo prettig geur hebben na het wassen, smeer deze dan is met de sap van een citroen. Snij hiervoor de citroen door midden en ga met de halve citroen over elke deel van het mandje. Laat het daarna ongeveer 30 minuten staan. Spoel het daarna af en maak het weer droog.

Hoe maak je de airfryer pan (opvangbak) schoon

De pan (opvangbak) van de airfryer kan van de meeste merken inde vaatwasser gedaan worden. Maar soms komt het voor dat er vet in deze pan terecht is gekomen en is gaan aankoeken. Dit gaat dan helaas niet schoon worden in de vaatwasser.

Hiernaast kon je lezen hoe je het mandje en pan (opvangbak) samen kon schoonmaken. Dit is eigenlijk het beste manier en zorgt ervoor dat je niet dubbel werk doet.

En mocht deze pan ook een onprettige geur hebben, dan kun je hier ook een halve citroen gebruiken om het helemaal in te smeren. Spoel het na een 30 minuten weer uit en droog het goed af. Maar wil je dit niet constant schoon lopen maken, dan kun je ervoor kiezen om de bodem hiervan te bedekken met bakpapier of aluminiumfolie.

Hoe maak je het verwarmingselement schoon

De verwarmingselementen zijn niet los te maken van de airfryer. Je kunt deze het beste schoonmaken met een zacht sponsje met een mild ontvetter. Let er wel op dat je geen schuurspons gebruikt, want dit kan beschadigingen veroorzaken.

Om goed bij de verwarmingselement te komen is het handig om de airfryer onderste boven te zetten. Om lastige plekjes goed schoon te maken, is het handig om een kleine zachte tandenborstel te gebruiken.Ben je klaar met het schoonmaken, maak dan alles goed droog.

Maar heb je toch moeilijk te verwijderen vetresten erop zitten, dan kun je het beste in de pan aluminiumfolie doen met een laagje water. Niet teveel. Snij dan een citroen of limoen in verschillende stukken en leg het op de folie. Zet dan de airfryer aan op 180 graden voor ongeveer 10 minuten. Je zult zien dat al het vet makkelijk oplost en opgevangen wordt op de folie.

Is de tijd voorbij, verwijder dan de folie met het inhoud. Droog het daarna weer goed af.

Hoe maak je de buitenkant van de airfryer schoon

De buitenkant is snel en eenvoudig schoon te maken. Dit komt doordat er geen vetresten aan de buitenzijde zitten. Hierdoor heb je alleen een licht vochtig doekje nodig om de buitenkant af te nemen.